Det gode liv

Hvis du lytter til Sven Brinkman, fremtidsforskere og stresspsykologer, så er der ingen i dag, der har tid nok. Alle mangler tid til at bage, lave mad, dagligt samvær med deres børn, alenetid med deres ægtefæller, for slet ikke at tale om tid til at besøge venner og gamle familiemedlemmer på plejehjemmet. Væk er også tid til ro, fordybelse, nærvær og opmærksomhed rettet imod os selv.

Vi ved godt, at børnene ikke trives optimalt hverken på institutionerne eller i skolerne. At vores gamle på plejehjemmene ikke får den omsorg og pleje, de behøver. Vi ved, vi burde gøre mere ved klimaet, stable en lille køkkenhave på benene - bare sådan til husbehov, få noget mere motion og bruge færre penge.

Hvorfor gør vi det så ikke?

Har du nogensinde overvejet, hvordan man kan komme fri af hamsterhjulet? Hvis du ikke har, kan du stoppe læsningen her! Ellers må du gerne betragte det efterfølgende som gode råd på vejenīŠ

1) Tag ansvaret for jeres økonomi væk fra banken. Brug selv hovedet – i dette tilfælde hjernecellerne, følelserne kommer senere. Helt ærligt, bor du/I for dyrt? Er huslejen – ejet eller lejet – for mange penge ift. den reelle indkomst? Hvorfor bor du, hvor du bor? Er det et reelt valg, du har foretaget, eller har du sovet i timen, og troet på politikerævlet om, at udviklingen går den rigtige vej? At væksten er stigende? At folk fremover vil slå sig ned i byerne? Matcher det synspunkt dit nuværende liv?

2) Ønsker du i virkeligheden at stå af, eller tror du allerinderst inde på, at din identitet er hængt op på dit arbejde? Kender du de nøjagtige udgifter på din budgetkonto, hvis du altså har sådan en? Har du styr på de penge, du har og dem, du mangler? Har du/I skabt jer en tilværelse, der er afhængig af to indkomster - to fuldtidsjob med to børn og en dyr bolig?

3) Er du/I parate til at indse, hvor mange penge I bruger til hverdag på to biler, transport, madindkøb og husleje? Samt diverse teknologiske nyanskaffelser som IPads, mobiler og tv? Køber jeres familie tøj mange gange årligt, og i hvilke butikker?

4) Køber I en del fast food, eller lever I enkelt og billigere? Har I styr på jeres indkøb og indholdet i køleskab og fryser? Hvor mange penge bruger I om måneden på kost, og har I råd til det forbrug, I har?

5) Tænker du ofte, når du hører om andre, der bager brød og kager, plukker bær og svampe, laver suppe, strikker og syr – reparerer tøj, eller går lange daglige ture i skoven med hunden, at det ville du også gerne, hvis du havde tid?


6) Hvor ofte kasserer I ting, uden at tjekke om det kan repareres, enten af jer selv eller andre? Det gælder alt fra køkkenmaskiner, værktøj, legetøj, cykler, teknologi og indbo. Har du vænnet dig til det overforbrug, der har udviklet sig til, at reparation af vaskemaskinen, cyklen eller kaffemaskinen ikke ”kan betale sig”, fordi du bliver bildt ind, at det er billigere at købe en ny?

7) Højst sandsynligt kan du ikke svare på alle disse spørgsmål, så sæt dig ud i haven, på altanen eller en bænk i parken med en hjemmelavet kop kaffe og lad tankerne og følelserne få vinger. Hvad drømmer du egentlig om? Hvad er det, du allerhelst vil have tid til at foretage dig? Går du med drømme om at bygge dit eget værkstedsskur? Dit eget drivhus? Hente dine unger fra skole hver dag? Bage familiens brød eller kager? Drømmer du om at føle dig mindre stresset, når du køber ind, så du har overskud til at tjekke de madvarer, du putter i kurven? Vil du gerne lære at strikke, sy eller farve garn? Drømmer du om at reparere jeres egen bil uden at betale en mekaniker for at skifte olie, sommerdæk og lygter? At holde høns, få nogle heste eller en ko og en gris?

8) Mange går rundt med en iværksætter i maven. Er du en af dem, der drømmer om at åbne en lille butik, en webshop eller et værksted? Forestiller du dig, at banken skal låne dig pengene, og at du kan arbejde den gæld af? Går du rundt med en drøm om at blive helt selvforsynende, flytte på landet, leve af jeres afgrøder og de dyr, I skal have?

9) Hvis du er gift eller har en partner, er I så enige om de valg, der ligger bag sådan en beslutning om at ændre på jeres hverdag og økonomi?

10) Visionerne om det gode liv, at stå af hamsterhjulet og ændre på livsvilkårene ender ofte i de økonomiske muligheder, vi har. Men de hænger sammen med vores forbrug, så hvis du vil ændre på væsentlige områder af dit liv, for at få mere tid og ro til det, du virkelig begejstres over, bliver du nødt til at være ærlig overfor dig selv (med mindre du har arvet en pæn klat penge).

Betyder din drøm så meget for dig/jer, at du er villig til at give afkald på mange af de forbrugsgoder, du er vokset op med? 
 
Kan du med hånden på hjertet sige, at du er villig til at forandre dit forbrugsmønster og tilpasse dine behov til dit nye liv?

Det kan være at cykle mere, droppe fitnesscentret, nedbringe familiens bilpark, skaffe jer af med alle de teknologiske frembringelser, I har vænnet jer til. Måske bliver du tvunget til at ændre jeres kostvaner, bruge energi på at lave mere af maden selv – bage brød og kager, droppe skiveskåret pålæg, gå forbi alle reolerne i supermarkederne med varer fra Indien og Kina, passere alle slikhylderne med billige tilbud, og lade alle byture, hvor man shopper igennem være en del af din fortid. Ikke mere Coffee to Go på daglig basis, ikke mere stoppe op foran madboder, hvor duften af søde snacks og appetitvækkere minder dig om, at du sagtens kan spise et eller andet. Lige nu.

Det gode liv handler mest af alt om at bruge din tid, din energi og dine penge på at være glad og begejstret for alle dine dage. At du vågner hver morgen til en ny dag med følelsen YES! Det er ikke noget, hverken politikere eller banker kan give dig. Du må selv gribe ansvaret for det, du drømmer om. Du skal bare(!) sørge for at du har de penge, du skal bruge, så din tid ikke bliver brugt på at gå på line hele tiden, og at du har din familie i ryggen.

Er det blot så enkelt? Næh egentlig ikke, men nødvendigt måske.